Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Pierikos.info : 1979-1980: Η χρονιά των ρεκόρ...


Διαβάζοντας τις μαθητικές αναμνήσεις που αραδιάζουμε εδώ μέσα, θυμήθηκα και το '79-'80. Μαθητής της τελευταίας τάξης του Λυκείου ήμουν. Κυκλοφορούσα με έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο στην τσέπη, κι είχα γεμίσει τοίχους και θρανία με τις λέξεις "Πιερικός" και "Μίσκος". Πολλοί συμμαθητές μου στον Κορυδαλλό με φώναζαν "Μίσκο", περιπαικτικά ίσως, αλλά εγώ καμάρωνα θεωρώντας το τίτλο τιμής ...

Έχω κατηγορηθεί οπαδικά πολλάκις στα διάφορα φόρουμ, σαν τελειομανής, σαν απαιτητικός, σαν αιθεροβάμων στα όσα θέλω από την ομάδα μου. Όποιος έχει "ζήσει" τον Πιερικό εκείνων των χρόνων με καταλαβαίνει. Όποιος ηλικιακά δεν ταιριάζει, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί έχω αυτές τις απαιτήσεις από την ομάδα μου. Δεν μπορεί να καταλάβει τι εννοώ μιλώντας για Πιερική φιλοσοφία. Για μένα, Πιερική φιλοσοφία, ήταν όλα αυτά που ασυναίσθητα ίσως, έχτισαν μέσα μου μια εικόνα του τι σημαίνει Πιερικός, τι σημαίνει ομάδα ... Και το "χτίσιμο" αυτό στην σκέψη μου, έγινε τότε. Έγινε την δεκαετία '75-'85 ... Τέλος πάντων, πάμε στο θέμα μας τώρα.



Πριν 9 μήνες έγραφα στο φόρουμ μας με αφορμή αναφορές μας στην «χρυσή» πρώτη χρονιά '61-'62 και στους προπονητές Χάρυ Άουρετνίκ και Κλεάνθη Βικελίδη:

"Υπήρξε χρονιά πάντως (1979-80), με Γιάννη Κόλλια προπονητή, που πιθανώς να είμασταν καλύτεροι στατιστικά. Δεν μπορώ να εκφέρω τελική άποψη, αφού μου λείπουν τα παιχνίδια κυπέλλου εκείνης της χρονιάς, του Κυπέλλου ερασιτεχνών της Πιερίας.
Όποιος έχει στοιχεία, ας μας πληροφορήσει. Ίσως θα πρέπει να αποτανθούμε στην ΕΠΣ Πιερίας, που πιθανόν να κρατάει Αρχείο.
Για να γίνω πιο σαφής, στο πρωτάθλημα ερασιτεχνών εκείνης της χρονιάς είχαμε 116 γκολ υπέρ, έναντι 27 κατά. Αν συνυπολογισθούν τα παιχνίδια Κυπέλλου, πρέπει να είχαμε βάλει περίπου 140 (ίσως και 150) γκολ, έναντι περίπου 35 που δεχτήκαμε.
Υπομονή, θα τα βρούμε "

Δεν ξέρω αν τα έχουμε βρει όλα τα παιχνίδια κυπέλλου, πιθανόν να υπάρχουν ένα ή δύο ματς που μας έχουν ξεφύγει, και θα πρέπει να τα ψάξουμε όχι στην ΕΠΣ Πιερίας-αφού ιδρύθηκε ένα χρόνο μετά-, αλλά στην ΕΠΣ Κεντρικής Μακεδονίας (νυν ΕΠΣ Ημαθίας ). Το ψάξιμο δεν σταμάτησε, συνεχίζουμε ακάθεκτοι ...

Όπως ακάθεκτη ήταν και η ομαδάρα μας την χρονιά εκείνη ... Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία μας, η χρονιά εκείνη είναι γεμάτη ρεκόρ, συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες 49 της ιστορίας μας. Έχω στο πρόγραμμα να φτιάξω ένα αφιέρωμα, αφού όμως πρώτα σιγουρευτούμε ότι δεν μας έχει ξεφύγει τίποτα όπως προείπα. Μέχρι το αφιέρωμα όμως μπορούμε να αναφέρουμε σαν ορεκτικό μερικά ρεκόρ:

Ρεκόρ Επίθεσης: σε 45 ματς πετύχαμε 153 γκολ.

Ρεκόρ διαφοράς τερμάτων: Βάλαμε 122 γκολ παραπάνω από αυτά που φάγαμε (153-31).

Ρεκορ περισσοτέρων σκόρερς: 19 διαφορετικοί παίκτες μας χρίστηκαν σκόρερ:

1 Μίσκος Γιάννης Πιερικός Επιθετικός 32
2 Βαρυτιμίδης Χάρης Πιερικός Επιθετικός 30
3 Δαδάκος Βασίλης Πιερικός Μέσος 19
4 Αναγνώστου Ανδρέας Πιερικός Μέσος 12
5 Τσιρίκας Χρήστος Πιερικός Επιθετικός 12
6 Κουρουζίδης Νίκος Πιερικός Μέσος 11
7 Αδαμόπουλος Γιάννης Πιερικός Μέσος 8
8 Δεληγιάννης Θωμάς Πιερικός Αμυντικός 7
9 Τερζόπουλος Στέφανος Πιερικός Μέσος 6
10 Τζιούτζιος Πλάτωνας Πιερικός Αμυντικός 3
11 Κοκτσίδης Λάκης Πιερικός Αμυντικός 2
12 Κουϊμτζίδης Πασχάλης Πιερικός Αμυντικός 2
13 Ορφανός Μανώλης Πιερικός Επιθετικός 2
14 Αναγνώστου Σάκης Πιερικός Αμυντικός 1
15 Γκίνος Κώστας Πιερικός Μέσος 1
16 Λαζαρίδης Μπάμπης Πιερικός Μέσος 1
17 Μουστακίδης Μπάμπης Πιερικός Αμυντικός 1
18 Τζιφόπουλος Ανδρέας Πιερικός Μέσος 1
19 Χατζηγιοβαννάκης Σωτήρης Πιερικός Μέσος 1
 Καπούρος (αυτογκόλ) Φωκικός Αμυντικός 1
20 Βασιλειάδης Λευτέρης Πιερικός Τερματοφύλακας 0
21 Γεωργιάδης Νίκος Πιερικός Τερματοφύλακας 0
22 Ευμορφίδης Παντελής Πιερικός Αμυντικός 0
23 Κτενίδης Σάκης Πιερικός Αμυντικός 0
24 Κυριακίδης Πιερικός Αμυντικός 0
25 Νταβασίλης Γιάννης Πιερικός Αμυντικός 0
26 Παντελιάδης Μάκης Πιερικός Αμυντικός 0

Ρεκόρ πρώτου σκόρερ: Ο Γιάννης Μίσκος πετυχε 32 γκολ. Ακολούθησαν οι Χάρης Βαρυτιμίδης με 30 και Βασίλης Δαδάκος με 19. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι 7ος και 8ος σκόρερ πέτυχαν 8 και 7 γκολ αντίστοιχα. Το αναφέρω για να κάνετε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια. Όσα βάζει ο πρώτος σκόρερ μας τα τελευταία χρόνια, εκείνη την χρονιά τα έβαλε ο 7ος ή 8ος σκόρερ μας ...

Ρεκόρ περισσοτέρων χατ τρικ: 8 φορές παίκτες μας πέτυχαν τουλάχιστον 3 γκολ σε ένα ματς. Ο Χάρης Βαρυτιμίδης πέτυχε 2 φορές 5 γκολ και μία 3 γκολ. Ο Γιάννης Μίσκος 1 φορά 4 γκολ κι άλλες 2 φορές από 3. Επίσης οι Θωμάς Δεληγιάννης και Στέφανος Τερζόπουλος είχαν κι αυτοί από 1 φορά 3 γκολ.

Ρεκόρ "πενταρέ": Ο Χάρης Βαρυτιμίδης γίνεται ο τρίτος παίκτης μας που πετυχαίνει 5 γκολ σε ένα ματς, κάνοντάς το μάλιστα 2 φορές. Υπενθυμίζω ότι οι προηγούμενοι 2 ήταν οι Κώστας Μπίκας το 1961 και ο Πασχάλης Κουϊμτζίδης το 1975.

Ρεκόρ επαναλαμβανόμενου σκόρερ: Ο Χρήστος Τσιρίκας καταφέρνει να σκοράρει σε 6 συνεχόμενα παιχνίδια, 1η έως και 6η αγωνιστική, πετυχαίνοντας 8 γκολ σ 'αυτά.

Ρεκόρ περισσοτέρων σκόρερς σε ένα ματς: Στο παιχνίδι κυπέλλου με την Ποντιακή Νεολαία Αράχου, 7 διαφορετικοί παίκτες μας χρίζονται σκόρερ.

Ρεκόρ σερί νικών εντός έδρας: Το σερί ξεκίνησε την 20η αγωνιστική της προηγούμενης χρονιάς (28/1/79 6-0 τον Απόλλωνα Καλαμαριάς) και συνεχίστηκε μέχρι και την 3η αγωνιστική της επόμενης (21/9/90 1-0 τον Πανθρακικό). 35 σερί νίκες στην Κατερίνη (μέσα σε 20 μήνες), και προσέξτε τα γκολ: 161-13! Δεν είναι τυπογραφικό λάθος, το ξαναγράφω: 35 σερί νίκες, τέρματα 161-13.

Για να καταλάβετε το μέγεθος των 161 γκολ, κάνετε ένα πείραμα. Αρχίστε να μετράτε τα γκολ που έβαλε ο Πιερικός στην Κατερίνη από σήμερα, προχωρώντας προς τα πίσω. Για να συμπληρωθούν τα 161, θα φτάσετε τον Σεπτέμβρη του 2005! Τα τωρινά χρόνια η ομάδα μας, χρειάζεται πάνω από 6 χρόνια, για να βάλει όσα γκολ είχε βάλει τότε σε ενάμισυ ... Ξέρω, ίσως είμαι άδικος με αυτές τις συγκρίσεις αφού άλλες εποχές τότε και άλλες τώρα, αλλά προβληματιστείτε ... Μήπως έχω και λίγο δίκιο στο ότι δεν είμαι ικανοποιημένος τα τελευταία χρόνια, εξ αιτίας της έλλειψης "Πιερικής φιλοσοφίας"; Μήπως;

Αυτά τα ολίγα για σήμερα, άλλωστε όπως προείπα για ορεκτικό σας τα ανέφερα. Περισσότερα στο αφιέρωμα που ετοιμάζω. Μείνετε συντονισμένοι ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να γράψετε ένα σχόλιο πρέπει πρώτα να γίνετε μέλη του blog, με την αντίστοιχη λειτουργία στην δεξιά στήλη. Παρακαλούμε γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish.